utorak, 30. listopada 2012.

Ljubljana, doći ću ti opet

Cilj ovog bloga daleko je od želje za pisanjem suhoparnih izvješća s raznoraznih utrka. Utrka je mnogo, u jednoj godini ih se u Hrvatskoj i okolnim državama organizira više od stotinu većih i manjih, dužih i kraćih utrka. Zato za svaku utrku o kojoj želim pisati nalazim dobar razlog da upravo taj događaj pronađe svoje mjesto na ovom blogu


Snijeg i hladnoća koji su nas dočekali u Ljubljani


Ljubljanski je maraton to zaslužio zbog nekoliko razloga, a prvi od njih su nevjerojatni vremenski uvjeti koji su nas ondje dočekali. Naš je autobus, u organizaciji Atletskog kluba Sljeme, krenuo prema Sloveniji oko 5 sati ujutro, a upravo noć koja je prethodila tom jutru bila je noć u kojoj je pao prvi ovogodišnji snijeg. Je li nas to obeshrabrilo? Ne mogu reći da sam ostala ravnodušna, ipak me čekao put i velika kilometraža za noge u novonastaloj situaciji, no svi smo bili prilično smireni po tom pitanju, no istovremeno i uzbuđeni jer su pred nas bili postavljeni potpuno neočekivani uvjeti.

Ljubljana nas je dočekala pod snijegom i bljuzgom s temperaturom oko 2 stupnja ispod nule. Većina ljudi, pa i neki trkači, mrze takvu hladnoću, dok je ja, naprotiv, obožavam. Teško podnosim vrućinu i puno se lakše aklimazitiram kad su temperature blizu ništice. Po dolasku, uputili smo se u dvoranu u kojoj su se podizali startni brojevi i takozvani „goodie-bag“, odnosno vrećica sa sitnim poklonima organizatora.

Prolazak trkača kroz glavni dio grada


Time dolazim do drugog i većeg razloga kojim je Ljubljanski maraton zaslužio mjesto na mom blogu: organizacija utrke je savršena! Cinici bi mogli cjepidlačiti i tražiti greške u detaljima, no od dvadesetak utrka na kojima sam sudjelovala kao trkačica, Ljubljana se ubraja u dvije-tri najbolje smišljene i realizirane. U svom sedamnaestom izdanju (ako se povuče paralela sa Zagrebom, mlađi je od našeg najvećeg maratona!) Ljubljanski maraton broji ukupno desetak tisuća trkača, od čega 1252 trkača i trkačica maratonaca i 6192 polumaratonca, na što se još zbrajaju i trkači na takozvanoj zabavnoj utrci na 10 kilometara.

Prolazak trkača kroz startno-ciljni prostor


Dakle, govorimo o broju deset puta većem od onoga na Zagrebačkom maratonu. I dok se u Zagrebu još uvijek iz godine u godinu ispravljaju promakli propusti, u Ljubljani sve teče kao navijeno. Mi smo se prijavljivali grupno, odnosno preko kluba, i oni su nam ondje već pripremili i grupno prikupljanje startnih brojeva. Također, za mene i još neke trkače nisu imali majice u naručenoj veličini (ja sam, primjerice, tražila ženski S a dobila muški M), na što su se oni ispričali i zamolili nas kućnu adresu da nam naknadno pošalju majicu!

Prostor ulaska u cilj

A to su samo one glavne stvari. Osim toga, svaki trkač na Facebooku može preuzeti video svog ulaska u cilj, svi trkači su na poklon dobili sportske torbe, finišerske medalje, maratonci su dobili i finišerske majice u cilju, topli obrok, neograničenu količinu vode i čaja… Netko bi rekao – sve se to podrazumijeva, no trkači koji često posjećuju razne utrke znaju da to nije svugdje baš tako. U Ljubljani se prema svakom trkaču ponašaju upravo tako da se on ponovno poželi vratiti iduće godine, i tako iz godine u godinu. Svaka čast!

Nema komentara:

Objavi komentar