ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

"Ivan Starek" nije samo obično ime i prezime

Polumaraton Ivan Starek nosi svoju vrijednost kao vijest (newsworthiness) već samom činjenicom da je ove godine on bio pojedinačno prvenstvo Hrvatske u polumaratonu, a vrlo je bitan i podatak da je pao i jedan hrvatski rekord


 Pult za prijave na utrku

I ne samo to. Realizirajući svoje 26. izdanje, zaista se može reći da je ovaj polumaraton već odavno tradicija zagrebačke trkačke scene, a svoje mjesto svake godine oko studenog nalazi na zagrebačkom Jarunu. Utrku je 1987. pokrenuo Atletski klub Veteran kao utrku sjećanja na Ivana Stareka, dugoprugaša koji se trčanjem počeo baviti tek u ranim tridesetim godinama, a preminuo je prerano i neočekivano u svojoj 65. godini.

Obzirom da je ovogodišnji polumaraton Starek određen kao pojedinačno prvenstvo Hrvatske u toj disciplini, nije ni čudno što su se na Jarunu jučer pojavila najelitnija imena naše trkačke scene. Lisa Christina Stublić, Barbara Belušić, Marija Vrajić, Matea Matošević među ženama, te Drago Paripović, Goran Grdenić, Goran Murić, Dražen Dinjar među muškarcima pripadaju u najzvučnija imena dugoprugaštva ovih prostora.

Start polumaratona Ivan Starek

Vremenski uvjeti za trčanje bili su savršeni i nije ni čudno što su se redom ostvarivali fantastični rezultati. Posebna priča i najznačajnija osoba ovog događaja je upravo Lisa Christina Stublić (Atletskiklub Aviokarte.hr), najbolja (polu)maratonka Hrvatske svih vremena, sitna, nasmijana, simpatična i - brza. Za one koji ne znaju, Lisa je ove godine na Olimpijskim igrama u Londonu bila predstavnica Hrvatske u maratonu, što je prvi put u povijesti da je Hrvatska imala predstavnika u toj olimpijskoj disciplini!

Dakle, Lisa je jučer napravila još jedan uspjeh koji bez dvojbe nalazi svoje mjesto u značajnim trkačim uspjesima Hrvatske: oborila je hrvatski polumaratonski rekord za žene te, dakako, i svoj osobni rekord, a to joj je uspjelo rezultatom 1:10:31, kojim se smjestila na ukupno četvrto mjesto ove utrke. Također, taj ju je rezultat smjestio na ukupno 11. mjesto europske ljestvice u polumaratonu za ovu godinu.

 
Dio polaznika škola trčanja

Fantastičnu atmosferu koju je stvorilo više od 400 trkača polumaratonaca nadopunili su sudionici utrke u hodanju, kao i trkači u utrkama za juniore te za studente Kineziološkog fakulteta. Također, na utrci je nastupilo mnogo početnika i rekreativaca, kao i članova zagrebačkih škola za trčanje o kojima sam već pisala – Brooks Running Teama i adidas škole trčanja.

Donosim i snimku sa starta polumaratona, nešto slabije kvalitete, snimala sam s bicikla. Zvuk na videu je namjerno stišan da vam ne bi zvučnici poludjeli od buke uslijed vjetra :) Uživajte!

 Start polumaratona Ivan Starek

Nema komentara:

Objavi komentar