četvrtak, 10. siječnja 2013.

Baš je mrak!

Mrak kombinacija je stvarno  - „mrak“. Prije svega, za početak, zato što se odvija, tko bi rekao, po mraku. A drugi razlog je što je toliko dobra da ne možeš ne reći „Hej, pa ovo je mrak!“ :)


Već sam pisala o jutarnjoj gelender ligi koja je posebna sama po sebi. Još je čudnija i neobičnija kad se kombinira s Mrak ligom, također na Medvednici, pa nastane Mrak kombinacija, odnosno natjecanje od osam kola smještenih u ukupno šest srijeda za redom i kombinira dvije jutarnje gelender lige (u siječnju i veljači) te šest utrka srijedom u 18 sati.

 Okupljanje prije starta

Obzirom da se radi o zimskom dijelu godine, u 6 sati poslijepodne već je mrkli mrak. Čeona lampa je obavezna oprema, start i cilj su gotovo uvijek na različitim dijelovima Sljemena, svaki put predstavljajući novi izazov, snalaženje po karti u mraku, traženje putova, kratica, stvaranja novih staza u snijegu…

 
Proučavanje karte prije starta

Meni osobno svako pohođenje Mrak kombinacije predstavlja veliku borbu protiv želje da se okrenem i vratim među rasvjetu i civilizaciju. Teško je kad se nađeš usred šume i ne vidiš ni prst pred sobom ukoliko ugasiš lampu (ili ona, zlu ne trebalo, prestane raditi), ta ista lampa ti osvjetljava samo par metara ispred tebe, nisi siguran da znaš gdje si, a pod svaku cijenu moraš znati pročitati kartu jer bi se moglo dogoditi da ne nađeš pravi put sve dok ne nađeš nekoga tko put zna bolje od tebe.

Zadnji trenuci prije starta

Dakle, tko god želi izbjeći ovaj, za moje pojmove strašan scenarij, treba se dobro upoznati s kartom Sljemena, po mogućnosti poznavati bar dio puteva kojima se ide, ili u najgorem slučaju – treba biti brz i pratiti nekoga tko poznaje teren. Pratiti nije teško obzirom da su u mrklom mraku čeone lampe ispred prilično vidljive… Dokle god taj netko ne skrene, pa makar i samo blago udesno ili ulijevo. Trag svjetla se brzo izgubi, zbog čega je cijela ova priča uvijek i zanimljivija.

Start Mrak lige

Rezultati obje jutarnje gelender lige i večernjih kola se na kraju boduju i zbrajaju, pa tako nastaje i ukupan pobjednik. Ovogodišnja Mrak kombinacija broji svoje šesto izdanje, a kroz sve dosadašnje godine Mrak ligu je posjetilo ukupno 258 natjecatelja u 43 kola. Kao i kod jutarnje gelender lige, nimalo zanemariv broj!

Povratak autobusom

Svakome tko ima imalo želje za iskušenjem nečeg novog, neobičnog i prilično izazovnog (hladnoća, snijeg, mrak i nepoznato) od srca preporučam da iskuša čari Mrak kombinacije. Još je bolje ako se to isproba u društvu, atmosfera je fantastična, a doživljaj doista nezaboravan.

1 komentar:

  1. Kad čitam ove tvoje postove, dođe mi da se počnem bavit trčanjem. Ovo po mraku mi se čini full opasno, ali i prezanimljivo. Da barem imam imalo slobodnog vremena da se mogu uključit u školu trčanja. :)

    OdgovoriIzbriši